Uncategorized

Și de aici, unde?

Cred, nu sunt sigură, dar cred că toți avem acel moment în viață în care ne întrebăm “și de aici, unde?” Nu mă refer la acele momente când ești într-un city break și nu știi care locație vrei să o vezi și în ce ordine vrei să vizitezi locurile interesante din zona unde te afli, și nici la situația aceea când ești în oraș cu prietenii și nu știi dacă să mergeți la o terasă la un pahar de vin, sau într-un club.

Când întreb “și de aici, unde?” ceea ce vreau defapt să aflu este ce vrei să faci în continuare cu viața ta. Mulți colegi de facultate și-au pus această întrebare imediat după terminarea studiilor. Nu aveau un job, nu aveau experiență, nu aveau un plan, un obiectiv, nici măcar o idee. Chiar cred că e normal să avem parte de un astfel de moment. Starea aceasta însă, consumă extrem de multă energie. Ia-ți timp să te decizi ce vrei, nu te grăbi. Visează. Plănuiește. Apucă-te de treabă. Riscă. Nu-ți fie teamă de eșec. Te asigur că vei avea parte de multe clipe care te vor face să te intrebi dacă merită. Te asigur că vei simți nesiguranță. Fără doar și poate îți va fi greu în anumite momente, DAR, îți promit că MERITĂ.

Nu trebuie să știi neaparat finalul a ceea ce vrei să construiești, nu trebuie sa ai o hartă care te duce la destinație. E îndeajuns să știi următorul pas: să știi ce ai de făcut, să știi care sunt riscurile, să știi care ar putea fi piedicile și să ai un plan A și un plan B, pentru siguranță și cel mai important lucru, sa nu renunți.

Poate ești ca mine, vrei multe și nu știi de ce să te apuci. Asta poate fii o problemă. Din propria experiență îți sugerez să nu te apuci de toate odată deoarece nu vei face nimic bine sau complet. Am început multe proiecte simultan, și nu ar fi asta neaparat o problemă dacă eram pregătită pentru ele. Nu aveam nici resursele financiare, nici cunoștiințele de care aveam nevoie, nu cunoșteam nici oamenii care ar putea să mă ajute și nici nu am plănuit corect, concret ceea ce vreau. Rezultatul? Eșec total! M-am simțit ca și cum nu sunt bună de nimic, ca și cum nu o să realizez nimic în viață, ca și cum aceasta e singura mea șansă și eu am ratat-o. Acum nu îmi pare rău că s-a întâmplat așa, dar mi-ar fi plăcut să știu că trebuie să fii pregătit înainte să te apuci de atât de multe lucruri deodată așa cum am vrut eu. Se spune că oamenii deștepți învață din greșeli iar cei și mai deștepți învață din greșelile altora. Ei bine, vreau să fii super deșteaptă și să înveți din greseala mea, să înveți că de oriunde te-ai afla, poți ajunge unde vrei atăta timp cât ai un plan bine stabilit și calculat.

Desigur, sunt acele povești de succes în care oamenii dintr-un “feeling” au făcut ceva măreț. Good for them. Toată aprecierea mea pentru ei. Eu din păcate nu pot. Am prea multe idei, prea multe proiecte în minte și nu pot să aleg doar unul, cel puțin nu înainte să îmi validez ideea. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *